Suurnopeuskuvausta käytetään laajasti tieteessä sekä tutkimuksessa ja kehityksessä. Kun nopea tapahtuma puretaan osiin, nopeasti otettujen kuvien avulla tutkijoille avautuu uusia näkymiä ongelmien ratkaisuun ja ilmiöiden ymmärtämiseen.
Suurnopeuskamera on laite, jolla voidaan kuvata suuri määrä yksittäisiä kuvia lyhyessä ajassa. Normaali PAL-systeemin mukainen videokamera kuvaa 25 kuvaa/sekunti. Edullisimmilla suurnopeuskameroilla otetaan 50-10 000 kuvaa/s ja ultranopeilla kameroilla parhaimmillaan jopa 500 miljoonaa kuvaa/s. Nämä ovat ostettavissa olevia kaupallisia kameroita. Tieteelliseen työhön valmistetut yksittäiset laitteet ovat vieläkin nopeampia.
Suurnopeuskameran merkittäviä etuja ovat lisäksi alhaiset käyttökustannukset, otoksen välitön tarkastelu, kuvainformaation siirto tietoverkossa ja kuvien analysointi kuva- ja liikeanalyysiohjelmistoilla.
Teollisuudessa prosessien seurannassa suurnopeuskameralla voidaan ottaa tuhansia kuvia sekunnissa, jolloin nopeasta mekaanisesta liikkeestä saadaan yksittäisiä pysäytyskuvia. Tällöin mahdolliset virheet prosessissa paljastuvat. Tuotantokoneiden ja laitteiden säätäminen ja virittäminen helpottuvat.
Suurnopeuskamera voidaan asettaa kuvaamaan koneen vika-altista kohtaa ns. luuppina; jatkuvana kuvauksena, jossa kuvadataa ylikirjoitetaan vanhan datan päälle. Jos tuotantokoneessa esiintyy esim. syöttövirhe, kamera havaitsee sen kuvassa tapahtuvan muutoksen ansiosta ja lopettaa kuvaamisen sekä suorittaa hälytyksen. Tuotantokatkokseen johtanutta häiriön aihettajaa päästään tutkimaan välittömästi, kun tarkastellaan kameran muistiin taltioitunutta historiaa esim. kymmenen sekunnin ajalta ennen hälytystä.
Autoteollisuudessa tutkimuksessa käytetään runsaasti suurnopeuskuvausta. Polttomoottorin sisäisiä tapahtumia voidaan tarkkailla erilaisten safiiri-ikkunoiden läpi.
Polttonesteen ruiskutukseen liityvät tekijät ovat kriittisen tutkimuksen alaisena. Pisarakoko, muoto ja seoksen pyörteily sekä detonaatio, liekkirintaman eteneminen ja kaasujen vaihto ovat tutkittavia alueita. Kamerat ovat olleet merkittävässä osassa viime aikoina tapahtuneessa moottoritekniikan kehitystyössä. Muita käyttökohteita ovat törmäystestit, turvatyynyn toiminnan tutkiminen, renkaiden kehitystyö sekä aerodynamiikka.
Lentokone- ja avaruusteollisuudessa suurnopeuskameroilla tutkitaan esim. alisoonista, soonista ja ylisoonista aerodynamiikkaa sekä turbulenssia, muodonmuutoksia ja värähtelyä, lintujen törmäyksiä tuulilasiin, moottoreihin ja muihin rakenteisiin, pienten suurinopeuksisten kappaleiden törmäyksiä avaruusaluksiin ja satelliitteihin esim. nopeudella 5,7km/s.
Tieteellisessä tutkimuksessa suurnopeuskameroita käytetään mm. seuraavilla alueilla: materiaalitekniikka, laserfysiikka, spektroskopia, optoelektroniikka, partikkeli- ja aerosolitutkimukset, aerodynamiikka, hydrodynamiikka, plasmafysiikka, laserfuusio, interferometria, lääketiede..
Lisätietoja Mega Speed -suurnopeuskameroista
Mega Speed Corporation on kanadalainen suurnopeuskamerajärjestelmien valmistaja
Mega Speed -kamerat ovat laajasti käytössä teollisuusyrityksissä, korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa eri puolilla maailmaa.
Katso Galleriassamme esimerkkivideoita
Jaso Oy on Mega Speed -suurnopeuskameroiden maahantuoja Suomessa.
Ota yhteyttä niin kerromme lisätietoja ja voimme yhdessä valita juuri teidän tarpeisiinne sopivan kameran.